
Kategorie
Schody z noskiem / Bullnose
Grubość
Najczęściej kupowane

Płytki Granitowe Płomieniowane Bianco Cristal 60x60x2

Fornir kamienny Silver Grey 122x61x0,2 cm

Fornir kamienny Silver Grey 244x122x0,2 cm

Płytki kamienne z Łupka Silver Grey 30 x 60 x 1,2 cm
Elegancja, klasa, estetyka i wygoda – te cechy granitu niezmiennie zaliczane są do jego największych zalet. Zainteresowanie tym tworzywem nie może dziwić ze względu jego walory wizualne i praktyczne, ale także dużą trwałość płytek granitowych. Spektrum zastosowań tego kamienia jest szerokie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Dlaczego płytki granitowe do kuchni są coraz bardziej docenianym elementem wykończeniowym? O tym poniżej.

Płytki Granitowe Polerowane Bianco Cristal 60x60x1,5
Płytki granitowe do kuchni – dlaczego warto na nie postawić?
Solidność to jedna z głównych przyczyn, dla których granit od lat ceniony jest tak wysoko. Minerał ten zaliczany jest do wyjątkowo twardych, przez co jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Zastosowanie płytek granitowych do wykończenia podłogi to rozsądne rozwiązanie – zaimpregnowane tworzywo jest w zasadzie nieprzemakalne.
Zaletą granitu jest też jego odporność na uwarunkowania termiczne i promieniowanie słoneczne, a także niska wrażliwość na niekorzystne oddziaływanie chemikaliów. Płytki granitowe dostępne są w wielu wzorach i wariantach kolorystycznych, co dodatkowo zwiększa ich atrakcyjność i oryginalność.
Polerowane płytki granitowe są dzięki swojemu połyskowi bardzo modnym i zachwycającym wizualnie materiałem wykończeniowym, który zyskuje coraz większą popularność przy projektowaniu wymarzonej domowej kuchni.
Granit jest doskonałym przewodnikiem ciepła, a to z kolei pozytywnie wpływa na jego walory przy instalacji systemu ogrzewania podłogowego. Płytki granitowe w kuchni łatwo utrzymać w czystości ponieważ są one bardzo odporne na zatłuszczenia i inne zabrudzenia.
Płytki granitowe do kuchni – impregnacja
Choć płytki granitowe charakteryzują się dużą trwałością i zjawiskową estetyką, to jednak ich długowieczność w stanie zadowalającym wymaga poddawaniu ich impregnacji. Kamienie naturalne cechuje wysoka nasiąkliwość, przez co zwiększa się także ich podatność na zabrudzenia. Zachlapanie granitu tłuszczem lub sokiem skutkuje pojawieniem się w niedługim czasie nieprzyjemnej dla oka, gęstej i dość trudnej do wyczyszczenia plamy. Uniknięcie tego przewidywalnego – szczególnie w trakcie przygotowywania potraw – problemu jest dość łatwe, a rozwiązaniem jest konieczność impregnacji płytek granitowych w kuchni. Zabieg ten powoduje, iż na zabezpieczonej powierzchni powstaje warstwa ochronna separująca kamień od szkodliwego działania naniesionych na niego substancji. Bez względu na fakturę (płytki granitowe polerowane, szlifowane, płomieniowane), w trosce o idealną kondycję płytek wskazane jest cykliczne powtarzanie impregnacji (co około 12 miesięcy).
Oferta preparatów do impregnacji jest na rynku bardzo szeroka, a wybór odpowiedniego środka dodatkowo utrudnia specyfika miejsca jego zastosowania. W przypadku kuchni należy skłaniać się ku tym produktom, które w żaden negatywny sposób nie będą oddziaływały na żywność. Środek nałożony na płytki granitowe nie tylko nie może być szkodliwy dla spożywanych potraw, ale też nie powinien wchodzić z tworzywem w nadmierne interakcje – nie zaleca się wobec tego zakupu najtańszych impregnatów, których stosowanie może doprowadzić np. do przebarwień granitu. Położenie preparatu poprzedzone musi być dokładnym oczyszczeniem i osuszeniem powierzchni.