Kategorie
Schody z noskiem / Bullnose
Grubość
Najczęściej kupowane
Fornir kamienny Silver Grey 122x61x0,2 cm
Płytki Granitowe Płomieniowane Bianco Cristal 60x60x2
Fornir kamienny Silver Grey 244x122x0,2 cm
Fornir kamienny Silver Grey 280x122x0,2 cm
Fornir kamienny Black Slate 122x244x0,2 cm
Elegancja, klasa, estetyka i wygoda – te cechy granitu niezmiennie zaliczane są do jego największych zalet. Zainteresowanie tym tworzywem nie może dziwić ze względu jego walory wizualne i praktyczne, ale także dużą trwałość płytek granitowych. Spektrum zastosowań tego kamienia jest szerokie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Dlaczego płytki granitowe do kuchni są coraz bardziej docenianym elementem wykończeniowym? O tym poniżej.
Płytki Granitowe Polerowane Bianco Cristal 60x60x1,5
Płytki granitowe do kuchni – dlaczego warto na nie postawić?
Solidność to jedna z głównych przyczyn, dla których granit od lat ceniony jest tak wysoko. Minerał ten zaliczany jest do wyjątkowo twardych, przez co jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Zastosowanie płytek granitowych do wykończenia podłogi to rozsądne rozwiązanie – zaimpregnowane tworzywo jest w zasadzie nieprzemakalne.
Zaletą granitu jest też jego odporność na uwarunkowania termiczne i promieniowanie słoneczne, a także niska wrażliwość na niekorzystne oddziaływanie chemikaliów. Płytki granitowe dostępne są w wielu wzorach i wariantach kolorystycznych, co dodatkowo zwiększa ich atrakcyjność i oryginalność.
Polerowane płytki granitowe są dzięki swojemu połyskowi bardzo modnym i zachwycającym wizualnie materiałem wykończeniowym, który zyskuje coraz większą popularność przy projektowaniu wymarzonej domowej kuchni.
Granit jest doskonałym przewodnikiem ciepła, a to z kolei pozytywnie wpływa na jego walory przy instalacji systemu ogrzewania podłogowego. Płytki granitowe w kuchni łatwo utrzymać w czystości ponieważ są one bardzo odporne na zatłuszczenia i inne zabrudzenia.
Płytki granitowe do kuchni – impregnacja
Choć płytki granitowe charakteryzują się dużą trwałością i zjawiskową estetyką, to jednak ich długowieczność w stanie zadowalającym wymaga poddawaniu ich impregnacji. Kamienie naturalne cechuje wysoka nasiąkliwość, przez co zwiększa się także ich podatność na zabrudzenia. Zachlapanie granitu tłuszczem lub sokiem skutkuje pojawieniem się w niedługim czasie nieprzyjemnej dla oka, gęstej i dość trudnej do wyczyszczenia plamy. Uniknięcie tego przewidywalnego – szczególnie w trakcie przygotowywania potraw – problemu jest dość łatwe, a rozwiązaniem jest konieczność impregnacji płytek granitowych w kuchni. Zabieg ten powoduje, iż na zabezpieczonej powierzchni powstaje warstwa ochronna separująca kamień od szkodliwego działania naniesionych na niego substancji. Bez względu na fakturę (płytki granitowe polerowane, szlifowane, płomieniowane), w trosce o idealną kondycję płytek wskazane jest cykliczne powtarzanie impregnacji (co około 12 miesięcy).
Oferta preparatów do impregnacji jest na rynku bardzo szeroka, a wybór odpowiedniego środka dodatkowo utrudnia specyfika miejsca jego zastosowania. W przypadku kuchni należy skłaniać się ku tym produktom, które w żaden negatywny sposób nie będą oddziaływały na żywność. Środek nałożony na płytki granitowe nie tylko nie może być szkodliwy dla spożywanych potraw, ale też nie powinien wchodzić z tworzywem w nadmierne interakcje – nie zaleca się wobec tego zakupu najtańszych impregnatów, których stosowanie może doprowadzić np. do przebarwień granitu. Położenie preparatu poprzedzone musi być dokładnym oczyszczeniem i osuszeniem powierzchni.